AANBOD

Breathe While Corona

04 Oct 2020

Het benauwd gevoel bij het dragen van een mondmasker.

VESB Stress- en burn-out – Slaap – Hartcoherentiecoach – Chronische en Acute Hyperventilatie werkzaam in Groepspraktijk De Mens.


Als ademcoach zie ik de laatste weken steeds meer cliënten die het niet evident vinden om dagelijks een mondmasker te dragen. Ze voelen zich benauwd, moe, hebben hoofdpijn en zijn soms duizelig. Bij heel wat mensen is het gebruik van een mondmasker in hun dagelijkse job verplicht. ( in de zorg, in het onderwijs, in de horeca, …) Voor velen is het toch niet zo evident om een mondmasker te dragen.

Onze gsm en portefeuille hebben we dagelijks op zak, nu ook nog een mondmasker. Welk gevoel heb je als je jouw gsm thuis bent vergeten: stress? Je gaat winkelen en je bent jouw mondmasker vergeten is ook een stressfactor. Welk gevoel geeft het dragen van een mondmasker jou? Je bril beslaat, je ademt anders, praten is moeilijk, bij iets drinken of eten zit het in de weg: heel wat lichamelijke ongemakken.

Deze lichamelijke klachten plaatsen we onder Somatische Onvoldoendeverklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Bij een doktersbezoek vindt men geen aandoening die deze symptomen voldoende verklaart ( vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, buikpijn, hartklachten, angsten,…)

We komen in een vicieuze cirkel: door het beklemmend gevoel van het mondmasker ga je onbewust sneller ademen. Maar je gaat ook dieper en via de mond ademen. Dit sneller ademen noemen we hyperventileren. Je krijgt nog meer klachten en benauwdheid. Het is een terugkerende cirkel die zich versterkt.


Een snelle en oppervlakkige ademhaling zorgt ervoor dat ons lichaam in een staat van alertheid komt: onze stress-respons wordt geactiveerd! Ons lichaam gaat in een veiligheidsmodus om ons te beschermen tegen gevaar maar er is nochtans geen dreigend acuut gevaar (zoals bv een grote boze hond die op ons afkomt). We kunnen ons niet meer ontspannen. Deze situatie zorgt ervoor dat er een onevenwicht ontstaat tussen de ideale verhouding van zuurstof en koolstofdioxide in ons bloed. Daardoor wordt er onvoldoende zuurstof afgegeven aan onze lichaamsweefsels (organen en spieren) en dit zorgt voor angst, vermoeidheid, gebrek aan focus en prikkelbaarheid.

Goed blijven ademen is de boodschap: zacht door de neus inademen , zacht door de neus uitademen of traag uitademen door de mond. Leg een hand op de borst en de buik en voel hoe je met de buik ademt; (visualiseer een ballonnetje in de buik dat zacht opblaast en zacht leegloopt) Daarnaast bestaan er ook nog andere technieken om deze benauwdheid te doorbreken.

Het dragen van een mondmasker op zich zorgt ook voor angst in deze Coronaperiode. Schrik voor de ziekte, onzekerheid in deze tijden van pandemie. Belangrijk is dat je steeds alert blijft en dat je de symptomen van Covid-19 niet mag verwarren met benauwdheid van het dragen van een mondmasker. Indien twijfel , laat je onderzoeken bij jouw huisarts. Het is en blijft belangrijk om hier een onderscheid te maken!

Hartegroet Carlo

Carlo Van Hulle

Geschreven door
Carlo Van Hulle

Share

Bekijk ons aanbod

Ontdek ons aanbod

Volledig aanbod

Heb je een vraag?

Kom gerust even langs

Contacteer ons