AANBOD

Nieuw met visie

05 Oct 2020

Ik ben Charlotte Van Moerbeke. Ik studeerde af als klinisch psycholoog aan de Universiteit Gent. Het therapeutisch kader waar ik het meeste affiniteit mee heb is de psychoanalyse. Ik begin binnenkort dan ook aan een bijkomende vierjarige opleiding psychoanalytische therapie. Daarnaast kan ik me ook vinden in ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Ik heb reeds enkele stages achter de rug, waarvan mijn laatste in P.C. Dr. Guislain Gent. Hier vond mijn liefde voor ACT zijn wortels en leerde ik samenwerken met psychologen die verscheidene kaders hanteerden (cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, psychoanalyse). Op die manier kon ik overal wat van proeven. Hier richtte ik ook een therapiegroep op voor vrouwen, een plek waar de vrouwen van de afdeling naartoe konden om te spreken over alles behalve ziekte en medicatie. Een plek waar ze vrouw konden zijn in de eerste plaats en kon gesproken worden over cultuur, godsdienst, discriminatie, relaties, jeugd, feminisme, kunst, anticonceptie, seksualiteit, toekomstdromen,... Gelijkwaardigheid stond hier centraal. Dit laatste is iets wat ik ook meeneem in mijn therapie.

Binnen mijn opleiding tot klinisch psycholoog mocht ik kennismaken met Ellen Bisschop. Zij was hier praktijkdocent psychoanalytische therapie. Ik heb veel van haar geleerd en merkte dat we gelijkaardige ideeën hebben. Toen de kans zich aandiende om in haar groepspraktijk te mogen werken was ik onmiddellijk geïnteresseerd.

Eerder volgde ik een opleiding toegepaste psychologie waarin ik stage liep bij OCMW Antwerpen binnen het team interculturele bemiddeling. Hier ontwikkelde ik een sterke affiniteit met een multiculturele vluchtelingendoelgroep.

Ik geloof vooral in de kracht van de taal, het spreken over dingen waarover je intuïtief denkt te moeten spreken, om zo dat waar je het moeilijk mee hebt meer bewerkbaar te maken en het een plaats te kunnen geven. Op een veilige plek nodig ik je uit tot een engagement zo vrij mogelijk te spreken. Het voorzien van ruimte voor emotie en gevoelens en deze er simpelweg te laten zijn om zo samen op zoek te gaan naar een manier om deze te kanaliseren en samen te dragen. Hierin zal ik een neutrale vertrouwenspersoon zijn waar je met je verhaal terecht kan en dit zonder oordeel. Empathie en onvoorwaardelijke acceptatie in de therapeutische relatie staan voor mij centraal. Daarin vind ik een aangepaste aanpak aan de persoon die voor mij zit zeer belangrijk.

Samen gaan we op zoek naar een manier waarop je dat wat jou op dit moment tegenhoudt een vrij leven te kunnen lijden, draaglijker kunnen maken. Dit in een duurzaam therapeutisch proces dat bestaat uit gesprekken van mens tot mens eerder dan expert-patiënt. Op die manier doel ik erop dat jij je op je gemak kan voelen om vrijuit te spreken. Ik luister naar jouw verhaal zonder dit te vergelijken of af te meten aan een norm van geestelijke gezondheid, ontwikkeling of levensstijl.

Volwassenen kunnen bij mij terecht met de moeilijkheden die het leven met zich mee kan brengen. Dit kan gaan over iets dat recent is opgedoken in je leven, of iets waar je al langer mee zit.

Ik ben steeds op zaterdagen beschikbaar, doorheen de week werk ik momenteel bij in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg met de doelgroep ouderen.

Charlotte Van Moerbeke

Geschreven door
Charlotte Van Moerbeke

Share

Bekijk ons aanbod

Ontdek ons aanbod

Volledig aanbod

Heb je een vraag?

Kom gerust even langs

Contacteer ons